Main | Sign Up | Login | RSSΣάββατο, 20/04/2024, 12:41

Δημοτικό Σχολείο Νέου Χωριού

Site menu
Section categories
Η ιστορία του χωρίου μας. [1]
Ήθη και έθιμα της περιοχής μας. [1]
Το σχολείο μας στα χρόνια τα παλιά. [5]
Τα παιδιά μας γράφουν... [16]
Δάσκαλοι και γονείς αρθρογραφούν. [4]
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων [12]
Τα μαθήματα σκακιού [2]
Our poll
Rate my site
Total of answers: 24
Statistics

Σύνολο συνδεδεμένων χρηστών 1
Επισκέπτης 1
Χρήστης 0

Περιεχόμενα ιστοσελίδας

Main » Articles » Τα παιδιά μας γράφουν...

Εργασία για τα Αρωματικά φυτά.
 
 
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

Γνωρίζοντας ότι σ΄ ένα σπίτι αυτοί που προμηθεύονται και χρησιμοποιούν τα αρωματικά φυτά είναι οι γονείς, αποφασίσαμε να απευθύνουμε το ερωτηματολόγιο σ΄ αυτούς. Και ο καλύτερος τρόπος ήταν κατά τη γνώμη μας να τους το δώσουμε μέσω των παιδιών τους. Έτσι πιστεύουμε ότι κινήσαμε και το ενδιαφέρον των παιδιών γύρω από τα βότανα αλλά και δώσαμε μια καλή ευκαιρία στους γονείς να συζητήσουμε με τα παιδιά τους γύρω απ΄αυτά.

          Πήγαμε λοιπόν στα περισσότερα δημοτικά σχολεία του Αποκόρωνα και αφού εξηγήσαμε στους μαθητές ποιοι είμαστε και τι κάνουμε, τους είπαμε λίγα λόγια για τα αρωματικά φυτά και τα βότανα και τους δώσαμε οδηγίες για το πώς έπρεπε να συμπληρωθεί το ερωτηματολόγιο. Τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς ανταποκρίθηκαν με μεγάλη προθυμία. Από τα 500 ερωτηματολόγια που μοιράσαμε πήραμε πίσω τα 310. Αν αναλογιστούμε ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν δύο και τρία αδέλφια στο ίδιο σχολείο το ποσοστό είναι πάρα πολύ καλό. Θα θέλαμε εδώ να ευχαριστήσουμε τους διευθυντές και τους δασκάλους των δημοτικών σχολείων του Αποκόρωνα που με τη στάση τους βοήθησαν πολύ στην επιτυχία της εργασίας μας.
 
 
          Ας περάσουμε τώρα στο ερωτηματολόγιο. Απ΄όλα τα αρωματικά φυτά και βότανα που έχει η Κρήτη διαλέξαμε τα 12 κατά τη γνώμη μαςκυριότερα. Στην πρώτη ερώτηση θέλαμε να δούμε ποια απ΄αυτά χρησιμοποιούν οι κάτοικοι της περιοχής και πως τα προμηθεύονται. Τα πιο δημοφιλή φαίνεται να είναι η ρίγανη, ο βασιλικός, η δάφνη και φυσικά η μαλοτήρα. Μόνο ένας στους τρεις χρησιμοποιεί το δίκταμο, ένα χαρακτηριστικό φυτό της Κρήτης. Το λιγότερο διαδεδομένο απ΄όλα είναι ο απήγανος. Όσον αφορά το από πού τα προμηθεύονται βάλαμε τρεις κατηγορίες: το εμπόριο αν τα αγοράζουν  από κάποια μαγαζιά, τον κήπο, αν τα έχουν στην αυλή του σπιτιού τους, σε γλάστρες, κ.λ.π., και τη συλλογή αν τα μαζεύουν από την εξοχή, όπως γινόταν παλιά. 
 
 

          Πολύ θετική εντύπωση μας έκανε ότι το σύνολο συλλογή και κήπος ήταν πάντοτε μεγαλύτερο από το ποσοστό του εμπορίου. Σε μεγάλο βαθμό οι κάτοικοι της επαρχίας βγαίνουν ακόμα στο βουνό για να μαζέψουν βότανα. Όμως απ΄ότι φαίνεται δεν παίρνουν πια μαζί τουςκαι τα παιδιά τους. Μας παραξένεψε επίσης το γεγονός ότι μεγάλο σχετικά ποσοστό αγοράζει από μαγαζιά τη μαλοτήρα και το χαμομήλι.

          Στην επόμενη ερώτηση θέλαμε να δούμε από πού έμαθαν να χρησιμοποιούν τα αρωματικά φυτά και βότανα. Από τους γονείς μόνο τα έμαθε το 51% από γονείς και σχετικά βιβλία, έντυπα κ.λ.π. το 28% και μόνο από βιβλία το 21%. Βλέπουμε λοιπόν ότι η κύρια πηγή γνώσης γι΄αυτά είναι οι γονείς. Έχουμε όμως την εντύπωση ότι η γνώση αυτή στις μέρες μας δε μεταβιβάζεται πια στα παιδιά.
 
4         
 
 Με την επόμενη ερώτηση θέλαμε να δούμε τι γνωρίζουν για τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι απαντήσεις που πήραμε δείχνουν ότι μάλλον ο καθένας έχει τις δικές του απόψεις για την χρησιμότητα των βοτάνων. Για τον πονοκέφαλο και τις ημικρανίες καταλληλότερα θεωρούνται η ρίγανη, ο βασιλικός και το φασκόμηλο. Για τον πονόδοντο το χαμομήλι και η ρίγανη. Σαν αντιφλεγμονώδες ματιών το χαμομήλι και το θυμάρι. Σαν αντισηπτικό το χαμομήλι και το δεντρολίβανο. Σαν τονωτικό η μαλοτήρα, η δάφνη και ο βασιλικός. Σαν χωνευτικό το θυμάρι, η μαντζουράνα και το δίκταμο. 
 
 

          Για το συνάχι και τη γρίπη καλύτερα θεωρούνται το θυμάρι, η δάφνη και η  μαντζουράνα. Για την πίεση το φασκόμηλο και η μαλοτήρα και για την χοληστερίνη ο απήγανος και το δεντρολίβανο.

          Στην τελευταία ερώτηση το 60%  δήλωσε πως για ν΄ αντιμετωπίσει ένα στομαχόπονο προτιμά ένα φλιτζάνι θυμάρι και το 40% ένα φαρμακευτικό παυσίπονο. Αυτό δείχνει ότι για αρκετές απλές περιπτώσεις ο περισσότερος κόσμος προτιμάει τα βότανα και δεν θέλει να καταφύγει αμέσως στα φάρμακα. Ελπίζουμεαυτή την προτίμηση να τη δείχνει και στην πράξη.
 
Category: Τα παιδιά μας γράφουν... | Added by: neohorio-dimot (29/01/2009) | Author: Angela Chatzi E W
Views: 1114 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]
Login form
Search
Site friends
  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples

  • Copyright MyCorp © 2024